Categories
news

Επίσκεψη στον ψυχολόγο: ταμπού ή ψυχική ανάγκη;

Επίσκεψη στον ψυχολόγο: Ταμπού ή Ψυχική ανάγκη;

Να πάω ή να μην πάω στον ψυχολόγο; Είναι γεγονός ότι αυτό το ερώτημα απασχολεί πολλούς ανθρώπους ακόμα κι αν διανύουμε τη χρονιά του 2020. Γιατί όμως να συμβαίνει αυτό; Για ποιο λόγο υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα αναρωτιούνται αν πρέπει να επισκεφθούν έναν ειδικό ψυχικής υγείας; Οι ίδιοι άνθρωποι παρόλα αυτά επισκέπτονται χωρίς δισταγμούς γιατρούς άλλων ειδικοτήτων όπως παθολόγους, καρδιολόγους κτλ. Υπάρχουν κάποιοι λόγοι που ενώ είναι λανθασμένοι απασχολούν τους ανθρώπους που διστάζουν να επισκεφθούν τον ειδικό ψυχικής υγείας. Ας πάμε να δούμε τους πιο διαδεδομένους:

  1. Δεν είμαι τρελός

Αυτή δυστυχώς είναι μία πεποίθηση που έχουν οι άνθρωποι οι οποίοι αρνούνται να χτυπήσουν την πόρτα του ψυχολόγου. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στον ψυχολόγο δεν απευθύνονται « τρελοί » αλλά άνθρωποι οι οποίοι χρειάζονται μία καθοδήγηση, μία βοήθεια, μία συμβουλή για το πώς να αντιμετωπίσουν κάποιο γεγονός το οποίο μπορεί να τους απασχολεί σε μία περίοδο της ζωής τους. Τέτοια γεγονότα αφορούν όλο τον κόσμο αφού συμβαίνουν σε καθημερινή βάση και μπορεί να σχετίζονται με στρεσσογόνες καταστάσεις, απώλειες, φοβίες, προβλήματα στην δουλειά, ψυχικά τραύματα, ανεργία, προβλήματα σχέσεων κτλ. Πολλές φορές και οι ίδιοι οι ψυχολόγοι -παρόλο που διαθέτουν επιστημονικές γνώσεις-  επισκέπτονται συναδέλφους τους προκειμένου να βοηθηθούν σε αντίστοιχες καταστάσεις!

  1. Τι θα πει ο κόσμος;

Αυτό είναι ένα ακόμη ερώτημα που απασχολεί τα άτομα που φοβούνται να απευθυνθούν στον ειδικό ψυχικής υγείας και φανερώνει για ακόμη μία φορά τα ταμπού της ελληνικής κοινωνίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε άλλες χώρες εντύπωση προκαλεί το γεγονός όταν οι πολίτες δεν επισκέπτονται τον ψυχολόγο αφού θεωρείται απαραίτητο και δεδομένο. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν συνειδητοποιήσει τη σημαντικότητα της ψυχικής υγείας. Παρόλο που το ερώτημα του « τι θα πει ο κόσμος » είναι λανθασμένο από πολλές πλευρές θα τοποθετηθώ μόνο σε ότι αφορά το επάγγελμα του ψυχολόγου.

Η απάντηση είναι  « δεν με νοιάζει τι θα πει ο κόσμος αλλά μόνο τι πιστεύω εγώ, και εγώ θέλω να νιώθω καλά με τον εαυτό μου ». Έτσι κι αλλιώς μόνο εγώ και οι άνθρωποι που με αγαπούν επιζητούν την ψυχική μου άνοδο και εξέλιξη οπότε ο ψυχολόγος θα με βοηθήσει να τα καταφέρω!

  1. Θα με βοηθήσουν οι δικοί μου άνθρωποι

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν στη ζωή τους δικά τους άτομα, την οικογένειά τους, τους φίλους τους. Οι δικοί μας άνθρωποι παρόλο που μπορεί να είναι εκεί όταν τους χρειαστούμε δεν μπορούν να μας βοηθήσουν σε όλα τα θέματα που μπορεί να προκύψουν στη ζωή μας, κι αυτό γιατί παρόλο που μπορεί να έχουν τη θέληση να το κάνουν δεν έχουν τις γνώσεις που απαιτούνται. Ακόμα κι αν προσπαθήσουν να βοηθήσουν δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι μία κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο παίρνοντας την ευθύνη. Ακόμα όμως κι αν γίνει κάτι τέτοιο, αν καθοδηγήσουν λανθασμένα τον δικό τους άνθρωπο αυτό μπορεί να επιφέρει, πολύ πιθανόν, δυσάρεστες συνέπειες. Εδώ λοιπόν αξίζει να σημειωθεί ότι ο ψυχολόγος είναι ο εξειδικευμένος και καταρτισμένος επιστήμονας ο οποίος έχει τις απαραίτητες γνώσεις προκειμένου να βοηθήσει με τον κατάλληλο κάθε φορά τρόπο τον άνθρωπο ο οποίος θα χρειαστεί την βοήθειά του. Ο ψυχολόγος μέσω ειδικών τεχνικών θα σε βοηθήσει να διαχειρίζεσαι καλύτερα τα προβλήματά σου και να τα επιλύεις αποτελεσματικά στο παρόν και στο μέλλον.

 

  1. Φοβάμαι τι θα μου πει

Μία ακόμη λανθασμένη αντίληψη είναι αυτή. Κάποιοι άνθρωποι φοβούνται για το τι θα τους πει ο ψυχολόγος όταν τον επισκεφθούν. Η απάντηση σε αυτό είναι ότι ο φόβος είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Είναι εκείνος ο οποίος κρατάει τον άνθρωπο σε μια μόνιμη στασιμότητα εμποδίζοντας την γενικότερη εξέλιξή του. Ο ψυχολόγος διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τους φόβους σου. Ακόμη, αν στη συνεδρία εντοπιστεί κάτι το οποίο σου προκαλεί όντως φόβο θυμήσου ότι έχεις μια πολύ καλή ευκαιρία να το αντιμετωπίσεις με τη βοήθεια του ειδικού και σίγουρα με αποτελεσματικό τρόπο! Εντοπίζουμε, αναγνωρίζουμε και αντιμετωπίζουμε!

  1. Μάλλον θα κοστίσει πολλά χρήματα

Η σωστή διαχείριση των χρημάτων προβληματίζει πολλούς ανθρώπους στις μέρες μας. Παρόλα αυτά όταν νοσήσει το σώμα οι επισκέψεις στον γιατρό πραγματοποιούνται χωρίς δεύτερη σκέψη. Γιατί λοιπόν να μην ισχύει το ίδιο και για την ψυχή μας; Αν αγαπάς τον εαυτό σου και αναζητάς μια καλύτερη ποιότητα ζωής μπορείς να ρυθμίσεις τα έξοδα των συνεδριών σου αλλά και τη συχνότητα τους σε συνεννόηση με τον ψυχολόγο. Βάσει επιστημονικών ερευνών πολλές σωματικές ασθένειες προέρχονται από ψυχολογικά αίτια (π.χ. άγχος). Η ψυχή είναι συνδεδεμένη με το σώμα. Και μην ξεχνάς το αρχαίο ρητό που το επιβεβαιώνει: «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Τα άρθρα μας προστατεύονται απο τον νόμο 4481/2017 ΕΕ (ΦΕΚ Α 100/20.7.2017) περί πνευματικών δικαιωμάτων και η αντιγραφή τους διώκεται ποινικά.

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΧΕΣΕΩΝ—ΓΟΝΕΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ
πατήστε εδώ για share

Leave a Reply