Categories
news

Κορονοϊός

ΠΩΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΜΑΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

Όλα ξεκίνησαν από την πόλη  Ουχάν της Κίνας το Νοέμβριο του 2019. Μέχρι σήμερα η Ιταλία και η Ισπανία ακολουθούν τους ρυθμούς της όσον αφορά τον αριθμό των νεκρών. Πολλές άλλες χώρες βρίσκονται στο έλεος του ιού  προσπαθώντας να τον πολεμήσουν. Η Ελλάδα από την άλλη μεριά προσπαθεί να πολεμήσει έναν αόρατο εχθρό που όπως λέει και η κυβέρνηση με την βοήθεια των πολιτών μπορεί να νικηθεί. Υπάρχουν άνθρωποι με σύνεση και κατανόηση σκεπτόμενοι το καλό του εαυτού τους αλλά και των ευπαθών ομάδων που βρίσκονται ανάμεσά μας. Αυτοί οι άνθρωποι ΜΕΝΟΥΝ ΣΠΙΤΙ. Θέλω να πιστεύω ότι οι περισσότεροι ανήκουμε σε αυτήν την κατηγορία. Δυστυχώς όμως υπάρχουν και άνθρωποι που δεν υπακούν στις εκκλήσεις της κυβέρνησης βάζοντας σε κίνδυνο τις ευπαθείς ομάδες αλλά και τον εαυτό τους. Πιθανόν να μην έχουν αναλογιστεί ότι ένα από τα θύματα των ενεργειών τους μπορεί να είναι ένας δικός τους άνθρωπος όπως η μητέρα τους, ο πατέρας τους, η γιαγιά τους ή ο παππούς τους. Σε τέτοιες καταστάσεις τις αποφάσεις τις παίρνει ο νόμος προκειμένου να σωθεί το γενικό καλό ελπίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει τη μοίρα της γειτονικής μας Ιταλίας…

Αυτό που μας αγχώνει είναι ο φόβος για το άγνωστο. Μία αόρατη απειλή που δεν έχουμε ξανά αντιμετωπίσει. Το συναίσθημα του φόβου για την ζωή μας αλλά και για τους ανθρώπους που αγαπάμε δημιουργεί ένα έντονο παρατεταμένο αίσθημα άγχους. Το αίσθημα ευθύνης μας δημιουργεί μία έντονη δυσφορία προκειμένου να καταφέρουμε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας και τις ευπαθείς ομάδες. Αντί να σκεπτόμαστε συνεχώς τον κίνδυνο μπορούμε να εστιάσουμε στις σωστές ενέργειές μας αλλά και στην ομαδικότητα προκειμένου να αγωνιστούμε όλοι μαζί επιδιώκοντας τη θετική εξέλιξη των πραγμάτων.

Προκειμένου να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να παραμείνει σε ψυχική ισορροπία ακολουθούμε τις παρακάτω οδηγίες:

Αρκούμαστε μόνο στην έγκυρη ενημέρωση των ειδικών. Οι πληροφορίες σχετικά με το επίκαιρο θέμα του κορονοϊού είναι πάρα πολλές με αποτέλεσμα στην καθημερινότητά μας να ακούμε και να διαβάζουμε συνεχώς νέα πράγματα πολλά από τα οποία είναι αναληθή και αποσκοπούν στο να παραπληροφορήσουν το κοινό. Οπότε ενημερωνόμαστε μόνο από έμπιστα πρόσωπα που γνωρίζουν για το θέμα, δηλαδή τους ειδικούς. Ακόμη, η συνεχής επανάληψη των αρνητικών πληροφοριών αυξάνει τα επίπεδα του άγχους και της ψυχολογικής δυσφορίας.

Μένουμε πιστοί στους κανόνες υγιεινής. Πλένουμε τακτικά τα χέρια μας με σαπούνι, χρησιμοποιούμε αντισηπτικό όταν πιάνουμε διάφορα αντικείμενα τα οποία φέρουν μικρόβια, χρησιμοποιούμε  χαρτομάντιλο κατά το φτέρνισμα και το βήχα προκειμένου να μην μεταδώσουμε σταγονίδια στους συνανθρώπους μας και δεν συνωστιζόμαστε!

Δεν πανικοβαλλόμαστε. Σημαντικό είναι να μην εφησυχάζουμε αλλά και να μην πανικοβαλλόμαστε. Ο πανικός επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. σε περιπτώσεις άγχους και πανικού μπορούμε να παίρνουμε βαθιές αναπνοές εισπνέοντας από τη μύτη και εκπνέοντας από το στόμα.

Δεν σταματάμε την επικοινωνία με τα δικά μας πρόσωπα αλλά συνδεόμαστε μαζί τους με την βοήθεια της τεχνολογίας. Το ότι είμαστε μέσα στο σπίτι για μέρες δεν σημαίνει ότι θα απομακρυνθούμε από τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Μπορούμε να επικοινωνούμε μαζί τους μέσω τηλεφώνου, skype, viber κτλ.

Γεμίζουμε με ευχάριστα πράγματα τον χρόνο μας. Για να περάσατε ευχάριστα το χρόνο σας μπορείτε να διαβάσετε βιβλία, να γυμναστείτε, να ζωγραφίσετε, να ακούσετε μουσική, να αφιερώσετε χρόνο για την περιποίηση του προσώπου σας και του σώματός σας, να εξασκηθείτε στη μαγειρική, να δείτε ταινίες, να τακτοποιήσετε το σπίτι, να παίξετε επιτραπέζια παιχνίδια με τα παιδιά σας ή να ετοιμάσετε ένα ρομαντικό δείπνο με το σύντροφό σας.

Πώς όμως μπορούμε να επικοινωνήσουμε στα παιδιά μας τα όσα συμβαίνουν;

Τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι έχει αλλάξει η καθημερινότητά τους και είναι πολύ πιθανό να βιώνουν δυσάρεστα συναισθήματα όπως και εμείς.

Δεν αποφεύγουμε να συζητήσουμε με τα παιδιά μας για τον κορονοϊό.

Τα παιδιά έχουν ήδη ακούσει από τα ΜΜE για τον ιό αλλά έχουν παρατηρήσει και την αμφίεση των πολιτών οι οποίοι παρουσιάζονται να φορούν μάσκες και γάντια. Ο φόβος και το άγχος των παιδιών εντείνονται και ενισχύονται με το να τους αποκρύπτουμε την αλήθεια για κάτι που είναι υπαρκτό. Δώστε στα παιδιά  ειλικρινείς απαντήσεις στις ερωτήσεις τους με λόγια που ανταποκρίνονται στο ηλικιακό τους αναπτυξιακό στάδιο.

Υιοθετούμε μία υποστηρικτική και αισιόδοξη στάση απέναντι στα παιδιά μας.

Τα παιδιά είναι πιθανό να αισθάνονται φόβο και απειλή απέναντι στα γεγονότα, οπότε διαβεβαιώστε τα ότι θα βρίσκεστε πάντα κοντά τους σε ότι χρειαστούν για να τα υποστηρίξετε, και ενθαρρύνετέ τα να σας θέσουν ανά πάσα στιγμή ερωτήσεις αν χρειαστούν κάτι.

Αποφεύγουμε τον καταιγισμό λεπτομερειών.

Ενημερώστε τα παιδιά σας μόνο με τα απαραίτητα και απαντήστε στις ερωτήσεις τους χωρίς να τα κουράζετε και να τα αγχώνετε με περαιτέρω πληροφορίες.

Βοηθάμε τα παιδιά μας να διατηρήσουν μία ρουτίνα.

Παρόλο που τα σχολεία έχουν κλείσει προσπαθήστε να διατηρήσετε μία συγκεκριμένη ρουτίνα όσον αφορά τις διατροφικές τους ώρες και τον ύπνο τους. Εμπλουτίστε την παραμονή τους στο σπίτι με παιχνίδια και οτιδήποτε δημιουργικό. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται το άγχος τους.

Γινόμαστε ένα σωστό πρότυπο για τα παιδιά μας.

Φροντίστε να ακολουθείτε και να τηρείτε κι εσείς τα όσα έχετε πει στα παιδιά σας να πράττουν  προκειμένου να σας εμπιστευτούν αλλά και να νιώσουν ασφάλεια (πχ. Πλύσιμο χεριών, τήρηση κανόνων υγιεινής κτλ). Αν δεν κάνετε εσείς  το σωστό μην περιμένετε ότι θα το κάνουν τα παιδιά σας.

Εξηγήστε τους ότι συμβάλλοντας όλοι μαζί στο να μείνουμε σπίτι και τηρώντας τις οδηγίες των ειδικών θα είμαστε ασφαλείς αλλά και ότι ευελπιστούμε πως η παραμονή μας στο σπίτι θα λήξει σύντομα.

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία σχετικά με τον ιό ή αν πιστεύετε ότι έχετε αντίστοιχα συμπτώματα  πρέπει αμέσως να απομονωθείτε σε ένα δωμάτιο για να μη μολύνετε και τους υπόλοιπους και να επικοινωνήσετε με τον ΕΟΔΥ στο 1135 όπου θα σας δώσουν τις απαραίτητες οδηγίες.

Τα άρθρα μας προστατεύονται απο τον νόμο 4481/2017 ΕΕ (ΦΕΚ Α 100/20.7.2017) περί πνευματικών δικαιωμάτων και η αντιγραφή τους διώκεται ποινικά.

Δείτε τα παρακάτω video απο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχετικά με τον Covid - 19 και πώς να προστατευτείτε.

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΧΕΣΕΩΝ—ΓΟΝΕΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ
πατήστε εδώ για share

Leave a Reply