Categories
posts

Άγχος

Είναι άγχος ή αγχώδης διαταραχή;

Σημαντικό είναι να μπορούμε να αναγνωρίσουμε την διαφορά του άγχους από τις αγχώδεις διαταραχές. Όσον αφορά το άγχος είναι ένα πολύ συνηθισμένο και κοινό συναίσθημα με τα εξής χαρακτηριστικά: έντονος φόβος, ανασφάλεια, επιτάχυνση αναπνοής και καρδιακών παλμών. Όσο απειλητικά και αν φαίνονται αυτά τα συμπτώματα τόσο φυσιολογικά είναι, καθώς απαντώνται σαν την άμυνα του ίδιου του οργανισμού προκειμένου να αντιμετωπίσει μία κατάσταση την οποία εκλαμβάνει ως απειλητική. Η αύξηση των καρδιακών παλμών και της αναπνοής επιταχύνονται προκειμένου το οξυγονωμένο αίμα να φτάσει γρήγορα στους μυς όταν το άτομο χρειαστεί να τραπεί σε φυγή.

Όσον αφορά τις αγχώδεις διαταραχές, χρησιμοποιούνται για να χαρακτηρίσουν τον επίμονο φόβο και το υπερβολικό άγχος τα οποία είναι υπεύθυνα για τα ψυχοσωματικά συμπτώματα, σε καταστάσεις οι οποίες στην πραγματικότητα δεν είναι απειλητικές για την ζωή του ατόμου.  Πιο συγκεκριμένα, ψυχοσωματικά συμπτώματα θεωρούνται η δυσκολία στον ύπνο, οι ίλιγγοι, οι ζαλάδες, η εφίδρωση, η ναυτία, η ευερεθιστότητα, ο πονοκέφαλος και οι ταχυπαλμίες. Στις αγχώδεις διαταραχές ανήκουν:

  1. η διαταραχή πανικού(με ή χωρίς αγοραφοβία): χαρακτηριστικές είναι οι ξαφνικές επιθέσεις φόβου με αρκετά σωματικά συμπτώματα άγχους όπως εφίδρωση, ταχυκαρδία, τρέμουλο, δύσπνοια, μούδιασμα.
  2. η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή: εμμονές, ιδεοληψίες, ψυχαναγκασμοί, καταναγκασμοί: το άτομο προβαίνει σε καταναγκαστικές πράξεις ως αποτέλεσμα ανακούφισης των έμμονων ιδεών
  3. διαταραχή μετατραυματικού στρες: οφείλεται σε τραυματικά και απειλητικά για την ζωή γεγονότα. Αναβίωση των τραυματικών γεγονότων μέσω εφιαλτών ή και ψευδαισθήσεων
  4. ειδική φοβία: υπερβολικός και παράλογος φόβος προς ένα αντικείμενο ή μία κατάσταση
  5. κοινωνική φοβία: φόβος για συγκεκριμένες κοινωνικές καταστάσεις στις οποίες το άτομο παρευρίσκεται μπροστά σε κόσμο, πχ. Δημόσια ομιλία σε κοινό
  6. η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή: συνεχές, υπερβολικό άγχος και ανησυχία στην καθημερινότητα του ατόμου για τουλάχιστον έξι μήνες.

Θεραπεία αγχωδών διαταραχών : ψυχοθεραπεία (η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των αγχωδών διαταραχών), φαρμακοθεραπεία (σε κάποιες περιπτώσεις συνίσταται σε συνδυασμό παράλληλα με ψυχοθεραπεία για καλύτερα και πιο άμεσα αποτελέσματα).

 

Τα άρθρα μας προστατεύονται απο τον νόμο 4481/2017 ΕΕ (ΦΕΚ Α 100/20.7.2017) περί πνευματικών δικαιωμάτων και η αντιγραφή τους διώκεται ποινικά.

πατήστε εδώ για share

Leave a Reply