Τι είναι η αυτοεκτίμηση και πως μπορώ να την ενισχύσω;
” Ένα πουλί που κάθεται σε ένα δέντρο ποτέ δεν φοβάται ότι το κλαδί θα σπάσει, γιατί η εμπιστοσύνη του δεν βρίσκεται στο κλαδί αλλά στα φτερά του… “
Πολύ συχνά στην καθημερινότητά μας χρησιμοποιούμε τον όρο αυτοεκτίμηση. Τι σημαίνει όμως αυτοεκτίμηση; Αυτοεκτίμηση σημαίνει η αποδοχή του εαυτού μας έτσι ακριβώς όπως είναι, με τα αρνητικά και τα θετικά του χαρακτηριστικά.
Τα άτομα με υψηλή αυτοεκτίμηση αναγνωρίζουν τα θετικά τους στοιχεία και αισθάνονται υπερήφανα για τα επιτεύγματα και τις ικανότητές τους. Γνωρίζουν τα αρνητικά στοιχεία και ελαττώματά τους αλλά η εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους δεν επηρεάζεται από αυτά.
Αντίθετα, τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση δεν νιώθουν καλά με τον εαυτό τους αφού βλέπουν πάνω τους μόνο αρνητικά στοιχεία και ελαττώματα. Τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση διακατέχονται από αισθήματα κατωτερότητας και προσπαθούν να αποφύγουν την αποτυχία την οποία και θεωρούν σίγουρη χωρίς καν να προσπαθήσουν. Η αναβλητικότητα είναι χαρακτηριστικό των ατόμων με χαμηλή αυτοεκτίμηση αφού με αυτό τον τρόπο αποφεύγουν κάθε καινούρια προσπάθεια η οποία πιστεύουν εκ των προτέρων ότι θα οδηγήσει στην αποτυχία.
Η αυτοεκτίμηση δομείται κατά κύριο λόγο στην την παιδική ηλικία. Ένα οικογενειακό περιβάλλον που προσφέρει ασφάλεια, βοηθά το παιδί να αναπτύξει αισθήματα επάρκειας και ασφάλειας. Αντίθετα, ένα επικριτικό και γεμάτο αμφιβολίες οικογενειακό περιβάλλον δημιουργεί στο παιδί αισθήματα ανεπάρκειας και ανασφάλειας τα οποία μεταφέρει και στην ενήλικη ζωή του.
Ακόμη, τυχόν αποτυχίες στη ζωή του ατόμου όπως προβλήματα και δυσκολίες στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή, οικονομικά προβλήματα, παρατεταμένα προβλήματα υγείας και αισθήματα μοναξιάς μπορούν να επηρεάσουν την αυτοεκτίμησή του πάντα όμως σε συνδυασμό με τις πρώιμες παιδικές εμπειρίες του οικογενειακού περιβάλλοντος.
Για την απόκτηση μιας υγιούς αυτοεκτίμησης το πρώτο βήμα είναι η αναγνώριση των αιτιών της χαμηλής αυτοεκτίμησης. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει το άτομο να αναγνωρίσει τα πραγματικά αίτια της χαμηλής αυτοεκτίμησης εστιάζοντας στα βιώματα του παρόντος και του παρελθόντος. Μέσω των κατάλληλων ψυχοθεραπευτικών τεχνικών το άτομο θα βελτιώσει την εικόνα του εαυτού του αναλαμβάνοντας ενεργά τα καθήκοντά του και τις ευθύνες του χωρίς να προδικάζει τον ερχομό της αποτυχίας τους.
Για να ενισχύσεις την αυτοεκτίμησή σου μπορείς να ακολουθήσεις τα παρακάτω:
Όριζε μικρούς στόχους τους οποίους και όταν πετυχαίνεις θα επιβραβεύεις τον εαυτό σου! Πετυχαίνοντας κάθε φορά μικρούς ρεαλιστικούς στόχους θα ενισχύεις την αυτοεκτίμησή σου αφού θα νιώθεις ικανός των προσδοκιών σου.
Μην δίνεις πολύ σημασία στο τι λένε οι άλλοι για σένα γιατί ότι και να κάνεις πάντα θα έχουν κάτι να πουν! Στη ζωή σου να κάνεις πράγματα με τα οποία θα αισθάνεσαι εσύ καλά και θα νιώθεις πλήρης χωρίς βέβαια αυτό να είναι εις βάρος κάποιου άλλου ανθρώπου. Ακόμη υπολογίζοντας και δίνοντας προτεραιότητα στις απόψεις των άλλων μπορεί να καταπιέσεις την δική σου ζωή!
Μην κυνηγάς την τελειότητα! Κανείς δεν είναι τέλειος οπότε μπορείς να αναγνωρίσεις τα θετικά στοιχεία του εαυτού σου στα οποία και θα βασιστείς για να κάνεις καινούρια πράγματα αλλά και τα αρνητικά θα σε βοηθήσουν να γίνεις καλύτερος εφόσον τα αναγνωρίσεις και θελήσεις να τα βελτιώσεις!
Και το βασικότερο; Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους ανθρώπους! Και μόνο που μπαίνεις στην διαδικασία να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους μειώνεις την αυτοεκτίμηση σου. Ο κάθε άνθρωπος έχει την δική του προσωπικότητα και τους δικούς του προσωπικούς λόγους για να νιώθει περήφανος και ξεχωριστός. Μπορείς όμως να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τον… εαυτό σου, δηλαδή να αναλογιστείς τι έχεις επιτύχει μέχρι τώρα στη ζωή σου, με τι νιώθεις υπερήφανος και τι θα μπορούσες να αλλάξεις από τώρα προκειμένου να επιτύχεις κι άλλους στόχους σου. Με αυτόν τον τρόπο όταν κοιτάς πίσω σου θα έχεις κι άλλον ένα λόγο να βλέπεις τη σταδιακή σου βελτίωση μέσα στο χρόνο!
Τα άρθρα μας προστατεύονται απο τον νόμο 4481/2017 ΕΕ (ΦΕΚ Α 100/20.7.2017) περί πνευματικών δικαιωμάτων και η αντιγραφή τους διώκεται ποινικά.