Διαδικτυακός εκφοβισμός: cyber bullying
Τι είναι ο διαδικτυακός εκφοβισμός; Τι να κάνω για να μην γίνω θύμα του;
Ο όρος cyber bullying δημιουργήθηκε από τον Καναδό Bill Belsey προκειμένου να περιγράψει την πρόκληση ζημιών και βλαβών του θύματος από το θύτη.
Πιο συγκεκριμένα, ως διαδικτυακός εκφοβισμός θεωρείται κάθε πράξη εκφοβισμού, επιθετικότητας, παρενόχλησης και τρομοκρατικής συμπεριφοράς μέσω του διαδικτύου ανά τακτά ή άτακτα χρονικά διαστήματα και αφορά κυρίως στα παιδιά και στους εφήβους. Σε περιπτώσεις εμπλοκής ενήλικου ατόμου χρησιμοποιούνται οι όροι διαδικτυακή παρενόχληση (cyber-harassment) και διαδικτυακή παρακολούθηση (cyber-stalking).
Ο διαδικτυακός εκφοβισμός περιλαμβάνει την διάδοση προσβλητικών φημών, τα πειράγματα, την αποστολή υβριστικών και προσβλητικών μηνυμάτων, την παρενόχληση και τη δυσφήμιση σε τρίτους με μηνύματα και φωτογραφίες προερχόμενα δήθεν από το θύμα. Χαρακτηριστική στο cyber bullying είναι η ανωνυμία που υπάρχει με αποτέλεσμα ο θύτης να αισθάνεται πιο άνετα προκειμένου να εκφοβίσει το θύμα.
Οι θύτες διαλέγουν άτομα τα οποία μπορεί να είναι εσωστρεφή και να έχουν δείξει ότι δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Η σημαντικότερη αιτία της διόγκωσης του cyber bullying βρίσκεται στην έλλειψη επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια. Η έλλειψη επικοινωνίας, επίβλεψης και επιμέλειας των παιδιών από τους γονείς οδηγεί τα παιδιά στην υιοθέτηση ακραίων συμπεριφορών όπως τον εκφοβισμό μέσω διαδικτύου. Τα παιδιά αυτά συνήθως διακατέχονται από συναισθήματα θυμού, ζήλιας, απόγνωσης, εκδίκησης και οφείλονται είτε σε ενδοοικογενειακές δυσλειτουργίες είτε σε πιθανή παθογένεια του θύτη. Από τις αντιδράσεις του θύματος, ο θύτης εκλαμβάνει διασκέδαση και ικανοποίηση.
Για την αντιμετώπιση του διαδικτυακού εκφοβισμού προτείνεται η έγκαιρη ενημέρωση των γονέων μέσω σεμιναρίων στα σχολεία των παιδιών αλλά και μέσω των ΜΜΕ. Οι γονείς θα πρέπει να ενισχύσουν την μεταξύ τους επικοινωνία με τα παιδιά τους και να τα προτρέψουν να μην φοβούνται να τους μιλήσουν. Ακόμη, θα πρέπει να τα προειδοποιήσουν για την ύπαρξη τέτοιων φαινομένων και να τα ενθαρρύνουν να μιλήσουν αν εντοπίσουν αντίστοιχες συμπεριφορές στο διαδίκτυο. Η πρόληψη είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Τέλος, υπάρχουν γραμμές αντιμετώπισης του διαδικτυακού εκφοβισμού όπου τα θύματα μπορούν να καταγγείλουν τα περιστατικά που δέχτηκαν καλώντας το 8001180015-Γραμμή βοήθειας ελληνικού κέντρου ασφαλούς διαδικτύου ΥποΣΤΗΡΙΖΩ– από Δευτέρα ως Παρασκευή είτε αποστέλλοντας email στο help@saferinternet.gr.
Τα άρθρα μας προστατεύονται απο τον νόμο 4481/2017 ΕΕ (ΦΕΚ Α 100/20.7.2017) περί πνευματικών δικαιωμάτων και η αντιγραφή τους διώκεται ποινικά.
