Categories
posts

Διπολική διαταραχή

Τι είναι η διπολική διαταραχή ή μανιοκατάθλιψη;

Τα αίτια και η αντιμετώπισή της.

Η διπολική διαταραχή ή μανιοκατάθλιψη ανήκει στις διαταραχές της διάθεσης και αφορά στο συναίσθημα του ασθενή το οποίο εναλλάσσεται από περιόδους νορμοθυμίας (φυσιολογική διάθεση), σε περιόδους μανίας ή  υπομανίας και κατάθλιψης. Η διπολική διαταραχή μπορεί να είναι είτε τύπου Ι είτε τύπου ΙΙ ανάλογα με το αν ο ασθενής εμφανίζει μανία ή υπομανία. Προκειμένου ο ειδικός –κλινικός ψυχολόγος ή ψυχίατρος να διαγνώσει διπολική διαταραχή απαιτείται τουλάχιστον ένα μανιακό ή ένα υπομανιακό επεισόδιο με την προϋπόθεση ο ασθενής να μην βρίσκεται κάτω από την επήρεια ναρκωτικών ουσιών. Οι ασθενείς επισκέπτονται συνήθως τον θεραπευτή όταν βρίσκονται σε καταθλιπτικό επεισόδιο διότι εκείνη την  περίοδο δεν αισθάνονται καλά σε αντίθεση με την περίοδο της μανίας ή της υπομανίας κατά την οποία νιώθουν γεμάτοι ενέργεια.

Πιο συγκεκριμένα, τα καταθλιπτικά επεισόδια περιλαμβάνουν αίσθημα θλίψης , απώλεια ή μείωση ενδιαφέροντος για πράγματα τα οποία ο  ασθενής απολάμβανε να κάνει στο παρελθόν, απώλεια όρεξης, προβλήματα στον ύπνο, αισθήματα ενοχής, δυσκολία συγκέντρωσης και σκέψεις αυτοκτονίας. Χαρακτηριστική είναι γενικότερη μείωση της λειτουργικότητας του ατόμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την διάγνωση της κατάθλιψης τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να διαρκέσουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Όσον αφορά τη μανία ο ασθενής παρουσιάζει ασυνήθιστα αυξημένη ενέργεια και λιγότερη ανάγκη για ύπνο. Ακόμη παρουσιάζεται δυσκολία στη συγκέντρωση και αύξηση του ρυθμού της ομιλίας. Είναι πολύ πιθανό κατά τη διάρκεια του μανιακού επεισοδίου ο ασθενής να εμφανίσει επιθετική και αλλόκοτη συμπεριφορά την οποία δεν είχε πρωτύτερα. Όσον αφορά την υπομανία τα συμπτώματα μοιάζουν αρκετά με της μανίας μόνο που εδώ παρουσιάζονται σε μικρότερο βαθμό και όχι τόσο έντονα. Ακόμη, πιο σπάνια αλλά πιθανά είναι και τα μεικτά επεισόδια κατά τα οποία ο ασθενής παρουσιάζει μικτή συμπτωματολογία –συμπτώματα κατάθλιψης αλλά και αυξημένη σεξουαλική όρεξη και αυξημένο άσκοπο ξόδεμα χρημάτων.

Η διπολική διαταραχή είναι μία κληρονομική ψυχική νόσος χωρίς να σημαίνει απαραίτητα ότι οι απόγονοι θα νοσήσουν. Η εκδήλωση και η πορεία της διπολικής διαταραχής επηρεάζεται και από ψυχοκοινωνικούς παράγοντες.

Για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής συνίσταται φαρμακοθεραπεία και ψυχοθεραπεία. Χορήγηση αντικαταθλιπτικών (αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης), σταθεροποιητών της διάθεσης (λίθιο) ή αντιψυχωσικών (αριπιπραζόλη, ζιπρασιδόνη, κουετιαπίνη, ολανζαπίνη, ρισπεριδόνη,αλοπεριδόλη). Σε περιόδους νορμοθυμίας συνήθως συνίσταται η χορήγηση σταθεροποιητή της διάθεσης. Ο συνδυασμός φαρμακοθεραπείας και ψυχοθεραπείας- ψυχοεκπαίδευσης επιφέρει πολύ καλά αποτελέσματα.

 

Τα άρθρα μας προστατεύονται απο τον νόμο 4481/2017 ΕΕ (ΦΕΚ Α 100/20.7.2017) περί πνευματικών δικαιωμάτων και η αντιγραφή τους διώκεται ποινικά.

πατήστε εδώ για share

Leave a Reply