Categories
posts

Επιλόχειος κατάθλιψη

Τι είναι η επιλόχειος κατάθλιψη; Πότε και γιατί εμφανίζεται; Πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;

Η  επιλόχειος κατάθλιψη είναι μία συναισθηματική διαταραχή και εμφανίζεται σε ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών που έχουν γεννήσει (περίπου το 20%) κατά την περίοδο της λοχείας ή και μέχρι έξι μήνες αργότερα.

Δεν πρέπει να την συγχέουμε με την μελαγχολία της λοχείας η οποία είναι σχετικά ήπια και αφορά τις περισσότερες γυναίκες που γεννούν. Η μελαγχολία της λοχείας εμφανίζεται τις πρώτες μέρες μετά τη γέννα, δεν έχει μεγάλη διάρκεια (συνήθως υποχωρεί στις δύο πρώτες εβδομάδες) και χαρακτηρίζεται από άγχος, δυσφορία, κλάμα, προβλήματα στον ύπνο, εκνευρισμό, απομόνωση και ευερεθιστότητα.

Η επιλόχειος κατάθλιψη από την άλλη πλευρά εκδηλώνεται με έντονο άγχος, καταθλιπτική διάθεση, μείωση της ενεργητικότητας, άρνηση για το μωρό, επιθετικότητα προς τα οικεία πρόσωπα, απελπισία και πολλές φορές αυτοκτονικό ιδεασμό.

 Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μία πολυπαραγοντική διαταραχή ενώ έρευνες αποδεικνύουν ότι είναι στενά συνδεδεμένη με τις ορμόνες. Παράγοντες που σχετίζονται μαζί της είναι ένα ιστορικό ψυχολογικών διαταραχών, ένας δύσκολος τοκετός, μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή ακόμη και μία γέννα με καισαρική την οποία δεν επιθυμούσε η μαμά. ακόμη σημαντικό ρόλο για την εμφάνιση της επιλόχειου κατάθλιψης παίζουν και οι σχέσεις που έχει εκείνη την περίοδο με τα άτομα της οικογένειάς της (πχ. σύζυγο,  μητέρα, πεθερά), τα τυχόν οικονομικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει ή κάποιο πρόβλημα υγείας. Ένας ακόμη παράγοντας είναι η αλλαγή στην εμφάνισή της. Το σώμα της γυναίκας παρουσιάζει μεγάλες αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι νέες μαμάδες βάζουν πολύ υψηλούς στόχους σε ότι αφορά στις ίδιες και το μωρό με αποτέλεσμα όταν κάτι δεν πάει τόσο καλά απογοητεύονται. Ακόμη, πρέπει να γνωρίζουν ότι μόλις ανέλαβαν έναν νέο ρόλο και είναι απόλυτα λογικό να κάνουν λάθη. Δεν πρέπει να καταδικάζουν τον εαυτό τους.

 Οι παραπάνω λόγοι μπορεί να συντρέχουν αλλά δεν είναι απαραίτητο να οδηγήσουν και στην επιλόχειο κατάθλιψη γιατί η εμφάνισή της εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το πώς διαχειρίζεται την περίοδο της λοχείας η νέα μαμά.

Μπορεί ο ρόλος της μάνας να είναι πολύ ιδιαίτερος και πολύτιμος παρόλα αυτά αν είναι ο μοναδικός για μία γυναίκα κινδυνεύει να χάσει τους υπόλοιπους ρόλους της. Σημαντική προϋπόθεση για την νέα μαμά είναι η υποστήριξή της τόσο από την οικογένειά της όσο και από τον ειδικό ψυχικής υγείας. Η ύπαρξη βοήθειας από τον σύζυγο είναι πολύ σημαντική διότι η γυναίκα θα ανακουφιστεί όταν νιώσει ότι κατά κάποιο τρόπο οι ευθύνες μοιράζονται. Για μία ομαλή περίοδο λοχείας οι γυναίκες θα πρέπει να μοιράσουν τις ευθύνες με τον σύντροφο τους, να μην αφήσουν πίσω τους προηγούμενους ρόλους τους, και να ξεκλέψουν χρόνο για τον εαυτό τους έστω και για λίγο!

Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία είναι από τις αποτελεσματικότερες μεθόδους αντιμετώπισης της επιλόχειας κατάθλιψης. Με τη βοήθεια του ειδικού η νέα μαμά θα καταφέρει να αλλάξει τον τρόπο σκέψης της. Αν ο ειδικός κρίνει ότι η κατάσταση είναι σοβαρή θα προτείνει φαρμακευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικά. Με τη βοήθεια των αντικαταθλιπτικών θα ρυθμιστούν δύο πολύ σημαντικά συστατικά του εγκεφάλου, η νοραδρεναλίνη και η σεροτονίνη. Τα καλύτερα αποτελέσματα επιφέρει ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας.

 

Τα άρθρα μας προστατεύονται απο τον νόμο 4481/2017 ΕΕ (ΦΕΚ Α 100/20.7.2017) περί πνευματικών δικαιωμάτων και η αντιγραφή τους διώκεται ποινικά.

πατήστε εδώ για share

Leave a Reply