Categories
posts

Φοβίες

Τι είναι οι φοβίες και πως μπορώ να απαλλαγώ από αυτές;

Η φοβία είναι ένας τύπος αγχώδους διαταραχής και προκαλεί στο άτομο υπερβολικό και παράλογο φόβο σχετικά με ένα αντικείμενο, ένα  μέρος ή μία κατάσταση. Όταν το άτομο σκέφτεται  το φοβικό αντικείμενο, κάνει ότι περνάει από το χέρι του για το αποφύγει ακόμα κι αν εκείνο αποτελεί φανταστική απειλή.

Όταν το άτομο αντιμετωπίζει το φοβικό αντικείμενο κατακλύζεται από συναισθήματα έντονου άγχους τα οποία πολλές φορές οδηγούν σε κρίσεις πανικού. Οι φοβίες είναι ψυχικές διαταραχές και μπορούν να διαγνωστούν από τον ειδικό ψυχικής υγείας.

Οι τύποι φοβίας είναι τρεις: η κοινωνική φοβία, η αγοραφοβία και η ειδική φοβία.

Η κοινωνική φοβία αφορά στον έντονο φόβο του ατόμου στην δημόσια έκθεσή  του, τον εξευτελισμός και σχολιασμό του ατόμου από τους άλλους. Το άτομο μόνο στην ιδέα μιας κοινωνικής συνάθροισης εμφανίζει έντονο τρόμο και άγχος.

Η αγοραφοβία αφορά καταστάσεις από τις οποίες το άτομο πιστεύει ότι δεν μπορεί να διαφύγει όπως το ασανσέρ. Η αγοραφοβία αφορά τον φόβο του ατόμου τόσο για την απόδραση από μικρούς όσο και από μεγάλους χώρους. Τα άτομα με την εν λόγω φοβία είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν κρίσεις πανικού.

Η ειδική φοβία αφορά τον έντονο τρόμο για  ένα συγκεκριμένο φοβικό αντικείμενο όπως είναι τα φίδια, το αίμα, η ένεση, το αεροπλάνο, οι αράχνες, ο εμετός, τα ζώα κτλ. Το άτομο που πάσχει από κάποια ειδική φοβία δύσκολα αναζητά βοήθεια γιατί οι ειδικές φοβίες συνήθως δεν επηρεάζουν την ζωή του ατόμου σε μεγάλο βαθμό αφού δεν έρχεται αντιμέτωπο μαζί τους σε καθημερινή βάση.

Οι φοβίες μπορούν να προκαλέσουν και σωματικά συμπτώματα όπως εφίδρωση, μούδιασμα, πόνο στο στήθος, αύξηση των καρδιακών παλμών, τρέμουλο,  αίσθηση πνιγμού, ξηροστομία, ναυτία, ζαλάδα, πονοκέφαλο, σύγχυση και εξάψεις ή κρυάδες.

Για την αντιμετώπιση των φοβιών προτείνεται ψυχοθεραπεία. Πολύ αποτελεσματικές μορφές θεραπείας είναι η γνωσιακή συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία και η θεραπεία EMDR κυρίως όταν οι φοβίες προέρχονται από τραυματικά γεγονότα ή από την παιδική ηλικία. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις προτείνεται συνδυαστική θεραπεία με  φαρμακευτική αγωγή αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών.

Τα άρθρα μας προστατεύονται απο τον νόμο 4481/2017 ΕΕ (ΦΕΚ Α 100/20.7.2017) περί πνευματικών δικαιωμάτων και η αντιγραφή τους διώκεται ποινικά.

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΧΕΣΕΩΝ—ΓΟΝΕΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ
πατήστε εδώ για share

Leave a Reply