Categories
posts

Κατάθλιψη

Τι είναι η κατάθλιψη και ποια τα χαρακτηριστικά της;    

Πότε πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια;

Η κατάθλιψη είναι μία συχνή και σοβαρή ασθένεια που προσβάλλει όλους τους ανθρώπους παγκοσμίως και αποφέρει τη μείωση της λειτουργικότητας και της ποιότητας ζωής του ατόμου. Είναι η συχνότερη ψυχική ασθένεια στις περιπτώσεις αυτοκτονίας και πρωτοεμφανίζεται συνήθως στις ηλικίες από 20 έως 30 ετών.

Η κατάθλιψη δεν θα πρέπει να συγχέεται με την απλή θλίψη ή τη μελαγχολία, συναισθήματα τα οποία είναι απολύτως φυσιολογικά και βιώνονται από το άτομο στις δύσκολες στιγμές της ζωής του. Η κατάθλιψη είναι μία ψυχολογική διαταραχή που εντάσσεται στις διαταραχές της διάθεσης και η διάγνωσή της μπορεί να γίνει μόνο από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, κλινικό ψυχολόγο ή ψυχίατρο.

Στις κατηγορίες της κατάθλιψης ανήκουν η μονοπολική, η διπολική, η ψυχωσική, της λοχείας, η κεκαλυμμένη, η οργανική κ.α.

Στα συμπτώματα της κατάθλιψης συμπεριλαμβάνονται η καταθλιπτική διάθεση, το κλάμα, το άγχος, η μείωση της ενεργητικότητας, οι διαταραχές του ύπνου (αϋπνία ή υπερυπνία), η διαταραχή της όρεξης (αύξηση ή μείωση), οι σωματικές ενοχλήσεις, η επιβράδυνση της σκέψης και της μνήμης, η απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που παλαιότερα διασκέδαζαν το άτομο, η απαισιοδοξία, οι σκέψεις αναξιότητας, οι παραληρητικές ιδέες, οι ψευδαισθήσεις και ο αυτοκτονικός ιδεασμός (απόπειρες αυτοκτονίας ή αυτοκτονία).

Τα αίτια της εμφάνισης της κατάθλιψης οφείλονται στους βιολογικούς-κληρονομικούς παράγοντες, στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, στα ψυχοκοινωνικά προβλήματα όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, διαζύγιο κτλ., στις αλλαγές του τρόπου ζωής, στο χρόνιο στρες, στην κοινωνική απομόνωση, στη μοναξιά, στην έλλειψη σωματικής άσκησης και στην κακή διατροφή.

Η άμεση αναζήτηση βοήθειας από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας είναι πολύ σημαντική για την έκβαση της θεραπευτικής διαδικασίας αποφεύγοντας τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις. 

Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης επιτυγχάνεται με ψυχοθεραπεία σε συνδυασμό με φαρμακοθεραπεία η οποία περιλαμβάνει αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά και σταθεροποιητές της διάθεσης. Τα φάρμακα βοηθούν στην επαναφορά της ισορροπίας των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου (ντοπαμίνη, σεροτονίνη) και δεν προκαλούν εξάρτηση. Μία από τις αποτελεσματικότερες ψυχοθεραπείες της κατάθλιψης είναι η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία η οποία περιλαμβάνει την εκμάθηση νέων τρόπων συμπεριφοράς και εστιάζει στο να αλλάξει τον λανθασμένο τρόπο σκέψης του ατόμου ενώ επιφέρει άμεσα αποτελέσματα. Με τη σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση, ο ασθενής θα ανακτήσει πλήρως τη λειτουργικότητά του και η ζωή του θα γίνει ξανά ποιοτική.

 

Τα άρθρα μας προστατεύονται απο τον νόμο 4481/2017 ΕΕ (ΦΕΚ Α 100/20.7.2017) περί πνευματικών δικαιωμάτων και η αντιγραφή τους διώκεται ποινικά.

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΧΕΣΕΩΝ—ΓΟΝΕΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ
πατήστε εδώ για share

Leave a Reply