Categories
posts

Νευρική ανορεξία

Τι είναι η νευρική ανορεξία και που οφείλεται;

Πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;

Η νευρική ανορεξία ή ανορεξία είναι μία διατροφική και ψυχολογική διαταραχή. Ξεκινάει με την επιθυμία του ατόμου να χάσει βάρος και τελικά καταλήγει στην πεποίθηση του ότι έχει τον έλεγχο. Το άτομο εκτός από την εξαντλητική δίαιτα παρουσιάζει κι άλλες συνήθειες όπως υπερβολική άσκηση, χρήση χαπιών αδυνατίσματος, χρήση καθαρτικών και διουρητικών. Η όλη αυτή διαδικασία και η αίσθηση της πείνας εκλαμβάνεται από το άτομο ως μία δοκιμασία ελέγχου πάνω στο σώμα του η οποία μετατρέπεται σε εμμονή και δεν διαφέρει από τα άλλα είδη εθισμού.

Η νευρική ανορεξία προσβάλλει περισσότερο τις γυναίκες από ότι τους άνδρες σε ποσοστό 95%. Η αιτία της ανορεξίας δεν είναι συγκεκριμένη αλλά εστιάζει σε βιολογικούς παράγοντες όπως είναι η κληρονομικότητα- επίπεδα κορτιζόλης στον  εγκέφαλο-, στα κοινωνικά πρότυπα που προβάλλονται από τα ΜΜΕ και φυσικά στην προσωπικότητα του ατόμου η οποία είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την ύπαρξη και την εξέλιξη της διαταραχής.

Τα άτομα που πάσχουν από νευρική ανορεξία συνήθως αρνούνται να παραδεχτούν ότι πάσχουν από αυτήν με αποτέλεσμα να μην αναζητήσουν τη βοήθεια του ειδικού για την αντιμετώπιση του προβλήματός τους. Εφόσον τα βιολογικά και σωματικά συμπτώματα εμφανιστούν τότε το άτομο θα ζητήσει ιατρική βοήθεια χωρίς παρόλα αυτά να συνειδητοποιήσει την σημαντικότητα της διαταραχής του.

Χαρακτηριστική είναι η άρνηση που έχει το άτομο σχετικά με το βάρος του το οποίο παρουσιάζεται σημαντικά ελλιπές και ο  υπέρμετρος φόβος του ότι θα πάρει κιλά ακόμα κι αν είναι ήδη υπερβολικά αδύνατο!

Τα άτομα με ψυχογενή ανορεξία παρουσιάζουν ποικιλία σωματικών συμπτωμάτων όπως είναι το πολύ χαμηλό σωματικό βάρος, η δυσκοιλιότητα, η αραίωση των μαλλιών-τριχόπτωση, αδύναμα νύχια και χαμηλή αρτηριακή πίεση. Οι γυναίκες παρουσιάζουν αμηνόρροια-απουσία της έμμηνου ρύσης για τουλάχιστον τρεις διαδοχικούς κύκλους.

Όπως και με τη νευρική βουλιμία έτσι και στην ανορεξία παρατηρούνται αλλαγές στις σκέψεις , στα συναισθήματα και τη συμπεριφορά. Το άτομο αποκτά εμμονή με το βάρος του αφού βλέποντας τον εαυτό του νομίζει ότι είναι παχύ. Η παραπάνω κατάσταση οδηγεί σε αισθήματα θλίψης και πολύ συχνά στην κατάθλιψη. Έτσι, το άτομο αποσύρεται από το κοινωνικό του περιβάλλον.

Όπως και στην νευρική βουλιμία έτσι και εδώ η αντιμετώπιση της εν λόγω διαταραχής γίνεται με ψυχοθεραπεία σε συνδυασμό με φαρμακοθεραπεία αντικαταθλιπτικών εφόσον υπάρχει κατάθλιψη. Η πιο αποτελεσματική ψυχοθεραπευτική μέθοδος είναι η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία με την οποία το άτομο μπορεί να αλλάξει τον τρόπο σκέψης του και τη συμπεριφορά του.

 

Τα άρθρα μας προστατεύονται απο τον νόμο 4481/2017 ΕΕ (ΦΕΚ Α 100/20.7.2017) περί πνευματικών δικαιωμάτων και η αντιγραφή τους διώκεται ποινικά.

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΧΕΣΕΩΝ—ΓΟΝΕΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ
πατήστε εδώ για share

Leave a Reply