Τι είναι η νευρική βουλιμία και πότε εμφανίζεται;
Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί;
Η νευρική ή ψυχογενής βουλιμία είναι μία διατροφική διαταραχή με συχνά ψυχολογικό υπόβαθρο που χαρακτηρίζεται από επεισόδια υπερφαγίας και στη συνέχεια από προκαλούμενα επεισόδια εξαγωγής της τροφής με την πρόκληση εμετού ή την χρήση καθαρτικών. Τα βουλιμικά επεισόδια διαδέχονται τις περιόδους έντονης δίαιτας που κάνει το άτομο από την άποψή του σχετικά με το βάρος και το σχήμα του σώματός του. Η εν λόγω διαταραχή προσβάλλει περισσότερο τις γυναίκες (πάνω από το 90-95% των βουλιμικών ατόμων είναι γυναίκες) από .ότι τους άνδρες και συνήθως αφορά στις ηλικίες από 19-25 ετών.
Η αιτιολογία της νευρικής βουλιμίας από βιολογικής πλευράς βρίσκεται στην κληρονομικότητα αλλά και στα επίπεδα ορμονών του υποθάλαμου του εγκεφάλου (κορτιζόλη). Εξωγενείς παράγοντες που συντελούν στην εμφάνισή της είναι τα πρότυπα που προβάλλονται από τα ΜΜΕ τα οποία παρουσιάζουν ως ιδανικά τα αδύνατα σώματα. Παρόλα αυτά, σημαντικό ρόλο παίζει και η προσωπικότητα του ατόμου σχετικά με την εμφάνιση και την πορεία της διαταραχής.
Για την διάγνωση της ψυχογενούς βουλιμίας παρατηρούνται αλλαγές στη σκέψη, στα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του ατόμου. Πιο συγκεκριμένα στις σκέψεις του επικρατεί η ιδέα ότι πρέπει να χάσει σωματικό βάρος με όποιο τρόπο μπορεί αφού πιστεύει ότι είναι παχύ. Το άτομο καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φαγητού αδυνατώντας να τις ελέγξει. Ακολουθούν η πρόκληση εμετού, η υπερβολική σωματική άσκηση και η χρήση καθαρτικών με στόχο την άμεση αποβολή της τροφής. Στα βουλιμικά επεισόδια τα άτομα προσλαμβάνουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού σε σχέση με αυτές που πρέπει να λαμβάνει ο άνθρωπος σε φυσιολογικά επίπεδα. Ο ασθενής παρουσιάζει σωματικά συμπτώματα όπως οίδημα στο πρόσωπο, σπασμένα αγγεία ματιών και καταστροφή των δοντιών εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων εμετών. Η βουλιμία μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, καρδιακά προβλήματα, απουσία της έμμηνου ρύσης στις γυναίκες και χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Η ψυχογενής βουλιμία συνοδεύεται πολύ συχνά από άγχος και κατάθλιψη. Για την αντιμετώπιση των νευρικής βουλιμίας συνίσταται ψυχοθεραπεία (συνήθως γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία) σε συνδυασμό με αντικαταθλιπτικά εφόσον υπάρχει κατάθλιψη. Η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία βοηθάει το άτομο να αλλάξει τον τρόπο σκέψης του αλλά και τη συμπεριφορά του και προτείνεται ως μία από τις αποτελεσματικότερες θεραπείας για τις διατροφικές διαταραχές.
Τα άρθρα μας προστατεύονται απο τον νόμο 4481/2017 ΕΕ (ΦΕΚ Α 100/20.7.2017) περί πνευματικών δικαιωμάτων και η αντιγραφή τους διώκεται ποινικά.