Categories
posts

Θυμός

Τι είναι ο θυμός και πως μπορώ να τον διαχειριστώ?

« Ο καθένας μπορεί να θυμώσει-αυτό είναι εύκολο. Αλλά το να θυμώσει κανείς με το σωστό άτομο, στο σωστό βαθμό, τη σωστή στιγμή, για τη σωστή αιτία και με το σωστό τρόπο-αυτό είναι δύσκολο »

Αριστοτέλης, Ηθικά Νικομάχεια.

Μήπως είστε συνέχεια θυμωμένοι? Μήπως δεν γνωρίζετε το λόγο που συμβαίνει αυτό?

Ο θυμός είναι ένα υγιές συναίσθημα για τη ζωή του ατόμου όμως τα πράγματα γίνονται αρκετά δύσκολα όταν δεν μπορούμε να τον διαχειριστούμε.

Οι εξηγήσεις γι αυτήν την κατάσταση μπορεί να είναι πολλές. Ίσως να έχετε αδύναμα όρια, ίσως να λέτε ναι στους γύρω σας για πράγματα και καταστάσεις που δεν συμφωνείτε. Ίσως να τρέχετε για να εξυπηρετήσετε τους άλλους αφήνοντας πίσω τον εαυτό σας. Ακόμη, μπορεί να είστε σε μία ψυχολογικά αδύναμη και ευάλωτη κατάσταση.

Ένας ακόμη πολύ σημαντικός παράγοντας είναι το άγχος. Άνθρωποι που βιώνουν έντονο άγχος αισθάνονται πολλές φορές καταπονημένοι και αδύναμοι όταν καλούνται να  διαχειριστούν τα συναισθήματα τους οπότε σε δύσκολες στιγμές  το άγχος τους μετατρέπεται σε θυμό. Τις πιο πολλές φορές ο θυμός είναι απόρροια κάποιου άλλου συναισθήματος όπως ο φόβος, η μοναξιά και η θλίψη.

Tips διαχείρισης θυμού:

Για την διαχείριση του θυμού μπορείτε να ακολουθήσετε κάποια βήματα τα οποία μπορούν να φανούν ιδιαίτερα αποτελεσματικά.

  • Αναγνωρίσετε τα σημάδια του θυμού σας!
  • Σκεφτείτε από πριν πως μπορείτε να διαχειριστείτε μία δύσκολη κατάσταση
  • Σε μία δύσκολη κατάσταση αποφύγετε να κατηγορήσετε τον συνομιλητή σας χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορείτε να του εκφράσετε το τι πραγματικά νιώθετε!
  • Πάρτε βαθιές ανάσες!
  • Μετρείστε μέχρι το 10!
  • Διακόψτε για λίγο τη συζήτηση εφόσον νιώσετε ότι δεν μπορείτε να τη διαχειριστείτε ενημερώνοντας τον συνομιλητή σας ότι θα επιστρέψετε όταν έχετε ηρεμήσει.

Και μην ξεχνάτε! Όταν νιώθετε ακόμα θυμωμένοι μη μπορώντας να διαχειριστείτε τυχόν καταστάσεις μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

Τα άρθρα μας προστατεύονται απο τον νόμο 4481/2017 ΕΕ (ΦΕΚ Α 100/20.7.2017) περί πνευματικών δικαιωμάτων και η αντιγραφή τους διώκεται ποινικά.

πατήστε εδώ για share

Leave a Reply